Bamse - Djävulens högra hand?

Här är ett tal jag höll på skolan idag som jag och en kompis skrivit (OBS vissa fakta, eller hela talet, bör tas med en nypa salt):

Är du emot kommunism?
Är du emot blottning?
Är du emot droger?
Är du emot doping?
I så fall borde du även vara emot seriefiguren Bamse.

Antalet vänsterextremister, blottare, narkotika missbrukare och idrottsmän som använder dopingpreparat har ökat i en lavinartad takt under de tre senaste årtiondena. Är detta en slump? Eller finns det en koppling till den populära serien Bamse och hans vänner?

Den tecknade serien, som skapades av vänstersympatisören Rune Andréasson, är fullproppad med vänstervridna politiska värderingar och åsikter.
Krösus sork utmålas som ett odrägligt kapitalistsvin som förpestar den idylliska tillvaron för de kramgoa kommunisterna som gestaltas av Bamse och hans vänner.
Ett talande exempel var när Krösus sork ville fälla en ek där ekorrarna bodde för att bygga en bank. Bamse lyckades dock att sätta stopp för girigbukens illvilliga försök, vilket tydligt visar att äganderätten ställdes åt sidan. 

Serien, som alltså vänder sig till barn, förpestas även sexistiska anspelningar.
Vid en första anblick ger Bamses ständige följeslagare Lille skutt ett relativt mesigt intryck.
Men vid en närmare granskning framstår Lille skutt, en man med fru och barn, som en perverterad blottare.
Det faktum att han endast bär en ynklig liten fluga på sin kropp säger väl det mesta om denna sjuka lilla kanin.
Jag frågar mig, är det verkligen rätt att våra barn ska tvingas att sitta och titta på en kanin som tillfredsställer sina sexuella behov i TV-rutan?

Ett annat problembarn i denna serie är Skalman vars livsstil får Pete Doherty att framstå som en renlevnadsmänniska.
Den sinnesrubbade uppfinnaren har vid ett flertal tillfällen använt narkotiska preparat. Detta har fått hiskliga följder.
Vid ett tillfälle provade Skalman en konstig substans som förpassade honom till ett drömtillstånd där han svävade på rosa moln.
Denna händelse fick barnombudsmannen Lena Nyberg att gå i taket.
- I hela serien gör man tydliga paralleller till narkotika. Det är naturligtvis sorgligt. Det är mycket olämpligt att dra de här parallellerna i en serietidning som vänder sig till barn, sa hon till Aftonbladet.

Snedvridna politiska värderingar, perverterade vettvillingar och drogchocker i all ära, men seriens största problem är dess återkommande tema - Bamses omfattande användande av dopingpreparat.
Det är mer en regel än ett undantag att Bamse, denna "godhjärtade nallebjörn", vänder sig till sin manipulativa farmor för att få sig en dos av hennes dunderhonung för att kunna prestera på topp inom såväl boxning som fotbollssammanhang.
Experter vid antidopingsbyrån WADA likställer dunderhonungen som gör Bamse oproportionerligt stark med den värsta sortens bloddoping.
Risken med Bamses ständiga dopinganvändande kommer att orsaka förödande konsekvenser för kommande generationer av svenska elitidrottare.
Vi behöver endast ta en snabb titt på vårt östra grannland för att se hur det finska skidlandslaget med Mika Myllylä i spetsen föll för Mumintrollens frestelser och åkte fast vid en dopingkontroll under VM 2001 i Lahtis.

Det finns dem som påstår att Bamse och hans vänner inte är någonting annat än gulliga och harmlösa seriefigurer vars enda syfte är att roa våra barn.
Men om du som förälder blundar för mina argument och fortfarande anser att dina barn inte tar skada av att titta på Bamse så ifrågasätter jag starkt din kompetens som förälder.
Barnen är vår framtid och vi borde förbjuda Bamse i rutan om vi värnar om deras framtid.
För ingen vill väl att våra barn ska växa upp och bli knarkande och perverterade kommunister?
Jag hoppas att ni tar ert förnuft tillfånga och förenar er med mig i min kamp mot Bamses skräckherravälde.
Förbjud Bamse i rutan och det finns kanske hopp om en ljus framtid för våra barn trots allt.

Kommentarer
Postat av: The almighty Oscar

Den här debatt-artikeln får ju min artikel om Jan Guillou att framstå som förnuftig...Han är ju värd att 'hata' iaf, MEN Bamse..Han är ju en Seriefigur wtf.

2006-12-14 @ 15:54:41
Postat av: Anonym

Lysande! Fenomenalt! Fantastiskt! Makalöst! Underbart! Superlativen räcker inte till.

2006-12-14 @ 19:42:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback