Storfilmer på gång (inlägg #100)

Tre filmer som jag har sett fram emot kommer på bio inom kort. Brokeback Mountain (nominerad till 8 oscar), Walk The Line (nominerad till 5 oscar) och Munich (även den nominerad till 5 oscar). Men nu är det ju som så att jag bor i den helruttna staden övik (ur en cinematisk point of view) och ska därför ha tur om ens någon av dessa går upp på bio här. Ok, Munich går nog, de är ju en speilberg-film. Sånt brukar gå hem här. Och till råga på allt går den animerade filmen Chicken Little upp samtidigt. Inget ont om animerad film eller så men det är bara det att den ska väl gå 24/7 i nån månad eller så. Så förmodligen får jag vänta tills filmerna kommer på DVD eller så.

Children of Bodom, någon?

Children of Bodom ska spela i Umeå nästa tisdag (7/2) och jag har lust att fara å se dom. Problemet är bara att jag inte har nån att åka med. Är det någon som vill följa med? Är det någon som ska dit över huvud taget? hör gärna av er.


No more Mr. Nice Guy

Nice Guy Eddie har avlidit. En del av er vet nog vem jag menar men jag ska förtydliga. Skådespelaren Chris Penn har dött 40 år gammal. Chris är mest känd som (förrutom att vara Sean Penns bror) Nice Guy Eddie i Quentin Tarantinos Reservoir Dogs men har även medverkat i t ex True Romance.

"Ain't that a sad sight, Daddy, the man walks in the prison a white man, walks out talkin' like a fuckin' nigger. You know what, I think it's all that black semen been pumped up your ass so far, now it's backed into your fuckin brain, and it's coming out your mouth!" -Nice Guy Eddie, Reservoir Dogs

vila i frid Chris

Veckans låt v.4

Har äntligen fixat White Stripes senaste skiva. Har tänkt göra det länge men det har inte blivit men nu har jag den alltså, lite efter men vadå. Och med tanke på White Stripes så är veckans låt:

The White Stripes - My Doorbell

2or

The White Stripes - Blue Orchid
Stonesour - Take a number
Queens of the Stone Age - A song for the dead
Fu Manchu - Asphalt Risin'

En av dom största.

Jag sitter och halvser Mannen som visste för mycket på 2an. Alfred Hitchcocks nyinspelning av sin egen film med James Stewart i huvudrollen. Men det är inte Alfred jag syftar på som en av dom största (även om han givetvis är det) utan James Stewart som har blivit en favorit för mig bland dom gamla skådespelarna. Med filmer som Repet, Fönstret mot gården (även dom två av Hitchcock) och Anatomy of a murder kan man se vilken fantastisk skådespelare han var. Men min personliga Stewart-favorit är Mr. Smith goes to Washington från 1939. I den får han verkligen visa vad han kan och filmen blir till en riktig höjdare tack vare honom. Se den om ni får chansen!


Sverige

1-1 mot Saudi-Arabien för en vecka sen  och 0-0 mot Jordanien idag. Jordanien!! Det är bedrövligt, och det spelar ingen roll att man bara har ett B-landslag, man ska ändå slå Jordanien. Inget tempo, ingen vilja, ingenting. Men som sagt det var ju inte riktiga landslaget. Inte det landslag som jag förhoppningsvis kommer att få se på plats i Tyskland. Jag har iaf ansökt om biljetter. Hoppas hoppas.


Reserv-TV

Läste ett chatt med aftonbladets TV-recensent Jan-Olov Andersson och en fråga löd så här:

nicko säger: Hur många tv-apparater har du ?

  Jan-Olov Andersson säger: En stor i vardagsrummet kopplad till kabel-tv, en i sovrummet, en mindre i ett slags arbetsrum, en i garderoben att ta fram om någon går sönder. Ännu ingen plattskärms-tv, dock.

Fan va grymmt. Killen har en reserv-TV i garderoben. Han e min nya idol

Brando vs Dean

Kollade igenom min blogg och såg att jag skrivit att Marlon Brando eventuellt var mest omsjugna skådespelaren. Trodde då att jag hade sökt på James Dean också men så var inte fallet. Hade jag gjort det hade jag aldrig skrivit det inlägget för James Dean omnämns nämligen i över 90 låtar. Det är mycket det.

Filmtips

I natt är det dags att bänka sig framför 1:an som har en Polanski natt där dom visar tre av polackens tidiga filmer:

23.10
Repulsion
00.50 Cul-de-sac
02.40 Kniven i vattnet

Det tråkiga är att SVT visade dessa tre filmer förra gången dom hade Polanski-tema för typ ett år sen så jag har redan sett dom. Men jag kan varmt rekommendera alla tre och framförallt Cul-de-sac som är min favorit av dessa.
Vill ni inte se polsk 60-talsfilm i 5 timmar så kan ni ju sen en kanon film på 4an kl 23.05 nämligen American Psycho. En skruvad film om en yuppie som gillar att mörda folk.
Själv ska jag nog se Deliaktessen. Fransk kannibal-komedi som jag köpte på DVD för ett litet tag sen.

P.S. om ni ser Cul-de-sac, håll utkik efter en fantastisk scen som utspelar sig på en strand och varar i 7 minuter och 28 sekunder utan klipp.

Filmtips

Dagens film tips:

Terminator 2: Judgment Day på femman kl 2100

En av alla tiders bästa action-filmer (DEN bästa enligt mig). Såg att den bara fick 2 getingar i expressen. Skulle vilja ta ett snack med den recensenten.
Coolt att Earl Boen är med som Dr. Peter Silberman. Kanske ska förklara vem Earl Boen är. Jo, han är nämligen mannen som gör rösten till Captain Lechuck i den bästa data-spels serien någonsin, Monkey Island.

TV-priset

Dags att rösta på Aftonbladets TV-pris

Här är mina röster:

Bästa sportprofil: Glenn Hysén (Blev en hjälte efter sin insats i FC Z) 
Bästa kvinnliga tv-personlighet: Anna Mannheimer (För att hon leder den enda frågesporten om film) 
Bästa manliga tv-personlighet: Fredrik WIkingsson (Egntligen bör man ju få välja Filip också. Tycker att Fredrik är ett strå vassare) 
Bästa kvinnliga skådespelerska i tv-program: Ann Petrén (Inte för hennes serie kvalster utan för det jag sett henne i tidigare)
Bästa manliga skådespelare i tv-program: David Dencik (Fantastisk som Lasermannen)
Bästa nyhetsankare: Peter Lindgren (Han på TV4)
Bästa svenska program: Grattis Världen (Filip&Fredriks säregna reseprogramm. Helt enkelt det bästa)
Bästa svenska samhällsprogram: Uppdrag Granskning (Mest för att Josefsson är rätt cool)
Bästa svenska barn/ungdomsprogram: Myror i Brallan (aldrig sett men Leksell verkar cara en schysst prick)
Bästa livsstilsprogram: Roomservice (programmledarna brukar vara rätt roliga dom få gånger jag ser programmet)
Bästa humorprogram: 100 Höjdare (Har nog aldrig skrattat så mycket åt ett svenskt program nån gång)
Bästa dokusåpa: FC Z (utan konkurens)
Bästa utländska program: Lost (Känns mer aktuellt än Simpsons, annars slår det ju allt)

Så här tycker jag iaf. Sen hur ni röstar i har ju inte jag med att göra men jag hoppas att ni lägger någon röst på något av Filips & Fredriks program.

Veckans låt v.3

Har ju nämnt att QOTSA håller på att bli mitt absoluta favorit-band, och jag tror att det är defenitivt nu. Så därför är det inte så otippat att veckans låt är:

Queens of the Stone Age - If  Only

Några som inte riktigt var nära men ändå:

Fatso Jetson - Flames For All
Alabama Thunderpussy - Do Not
Queens of the Stone Age - Go With the Flow
Masters of Reality - Shotgun Son

Reflektion på gårdagens gala

Med "gårdagens gala" menar jag förstås idrottsgalan. Årets upplaga var verkligen inte upphetsande för fem öre, jag kommer att ha glömt att den inträffade om en vecka ungefär. Det fanns dock vissa inslag som höjde tillställningen lite grann:

*Vinjettbilden på globen. Samma varje gång det är nån gala i globen (skymmning med röd himmel och allt). Tcker det är väldigt komiskt.
*Humor-inslagen. Dom var faktiskt lyckade, vilket inte hör till vanligheten när det kommer till såna här tillställningar.
*Foppa-intervjun 94 efter att modo förlorat SM-finalen. Vilket sammanhang det än gäller så lyfter det om denna lysande (egentligen helt värdelösa) intervju av Albert Svanberg visas.

Jag vill även tillägga en sak apropå galor. Mitt roligaste minne från nån tv-sänd idrottsgala är utan tvekan från Fotbollsgalan för ungefär 5-6 år sen, kommer inte ihåg exakt. Hur som helst vann Tommy Söderberg pris som årets tränare och i vanlig ordning gick pristagaren upp och höll tacktal. Har ingen aning om vad det handlade om men när han var klar och applåderna började ljuda klippte SVT (som även sände fotbollsgalan på den tiden) in en översiktsbild på publikhavet. Där kunde man tydligt se Tommy Söderberg, i egen hög person, sitta och applådera åt sitt eget tal som han avslutade knappt en sekund tidigare. "Hur är detta möjligt?" kan man ju fråga sig. Har Tommy Söderberg en identisk tvillingbror? Är Tommy Söderberg och Stålmannen samma person? Har forskare kommit på ett sätt att teleportera sig och smygprovade under denna gala? Tyvärr är inget av dessa teorier riktiga utan det var helt enkelt en bild producent som klantade sig och lade in en publikbild som fanns på lager. Så kan det när när det inte är direktsändning.


Rock School

Måste kommentera den nya serien som TV4 börjat visa (söndagar 20:30), vars andra avsnitt gick igår. Jag pratar om Rock School, Försöket att göra verklighet av Jack Black-filmen School of Rock (för övrigt väldigt rolig) fast med Kiss-bassisten/vocalisten Gene Simmons i Blacks roll somnybliven lärare på en strikt internatskola i ämnet Rock n Roll. Försöket är relativt lyckat så här långt även om inte Simmons är lika skoj som Jack, vilket inte är så konstigt. Serien går ut på, i likhet med filmen, att Simmons ska skapa ett rockband av eleverna som slutligen ska vara förband åt Mötley Crüe tror jag de var. I klassen, som mestadels består av nördar som lyssnar på klassisk musik (jag har absolut inget mot klassisk musik, tvärtom, but you get the point), finns bland annat Dudley, aka Dudder, som är en riktig musikalbegåvining och kan spela det mesta, Gene valde till slut att sätt honom bakom trummorna. Men killen som äger serien är Emperor, som tidigare hette Josh, en blyg Lord of the rings-nörd som kunde alviska flytande som förvandlats helt efter att rock-legenden gjorde entré på skolan och framförallt efter att han valdes till sångare för bandet. Valet var helt rätt, Emperor kan inte sjunga men han går verkligen in för det och det räcker långt. Det ska bli intressant att fortsätta följa denna serie och se om Emperor blir nästa stora rockstjärna.

Tronskifte?

Ända sedan jag var, låt säga, 6-7 år gammal (vet inte exakt men nån gång efter Black Album 91) har Metallica suttit på tronen som kungar när det gäller mina favoritband. Jag har självklart alla skivor, sett dom live 2 gånger och avgudat (till 99%) allt dom gjort. Det gör jag fortfarande. Men, Någonting håller på att hända. Queens of the stone age håller på att ta över mer och mer av den delen av hjärnan som håller koll på vilken musik jag älskar. Drottningarna håller på att prova kungakronor för att så småningom ta över tronen. Men det är ett dilemma de där. Vill jag verkligen putta ner Metallica till en (inte allt för) rutten 2:a plats. Jag vågar knappt lyssna på QOTSA för rädslan att dom ska gå om mina long-time favourites, men just nu känns det som QOTSA gör en frammarsch i mitt musikland mot högkvarteret som just nu bebos av Metallica, but for how long. Men Metallica har ju ett ett ess i rockärmen. En skiva som kommer i slutet av detta år/början av nästa år. Den är väldigt avgörande om dom ska behålla/återta musiktronen i min hjärna och hjärta.

Äntligen!

Idag fick jag en ny chans att klara teoriprovet som jag så nesligt kuggade på för en vecka sen med två futtiga idiot-poäng. Denna gång gick det bättre, klarade godkännt-gränsen med 4 sköna poängs marginal. Skönt att ha gjort bort det utan att ha gjort bort mig själv igen, hade kännts surt å behöva göra det en gång till. Avslutningsvis kan man väl fråga sig angående en fråga jag fick på provet; om jag vet vilken markering en bilbarnstol ska ha för att vara godkännd, gör det mig till en bättre bilförare?


Gårdagens premiär

Såg första avsnittet av Nisse Hult igår, SVT's historiska komediserie. Rätt ok inledning, inte de roligaste man sett men hyggligt iaf. Johan Glans är väldigt rolig som vanligt men det var väldigt påfrestande me Loa Falkman som en full Bellman. Det var ganska långt mellan skratten, bland höjdpunkterna var när Nisse Hult (Glans) trädde in på kungens maskerad iförd Ankarströms maskerad-dräkt precis efter kungen blivit skjuten och en av vakterna till maskeradens replik "Börje, håll min hillebard". Vi får väl se om serien blir bättre framöver.

Polsk engelska

För ett tag sen satt jag på DC och i dess chatt försökte en man vid namn Madmaxfree, som jag förmodar är från Polen, starta en konservation. Det löd så här: (Obs detta har helt autentiskt, klippt och klistrat direkt från chatten)

<MADMAXFREE> who are form poland?

Följt av:

<MADMAXFREE> i must got film Titanic !!

Detta visar ju, som dom flesta redan visste, att dom flesta europiska länder inte är så bra på engelska (man vill ju iaf tro att Sverige är ett av dom bättre) så också Polen. Men det visar även, som dom flest också redan visste, att Titanic var populär över hela världen så också i Polen.

Encyclöpedia öf Heavy Metal

Jag köpte boken Encyclöpedia öf Heavy Metal (skriven av Daniel Bukzspan) igår. En riktigt fin bok på 300 sidor som innehåller fakta om cirka 100 olika Heavy Metal-grupper/artister. Myket bilder om dom flesta viktiga grupperna (Vissa utelämnade grupper kan man fundera över, som System of a down och Nirvana) dessutom diverse listor plus en genomgång om dom olika hårdrocks-genrerna och en titt över olika bandrivaliteter. som sagt en riktigt bra bok och alla ni som älskar Heavy Metal borde ha den.

Veckans låt v.2

Usch, vad kass jag varit på att skriva i bloggen. Jaja, veckans låt kan jag väl åstadkomma:

Metallica - Harvester of Sorrow

Inte riktigt veckans låt:

Queens of the Stone age - Ode to Clarissa
Nine Inch Nails - All the love in the world
Rage Against the Machine - Killing in the Name
Bloc Party - Luno


Surt sa räven...

...och fick göra om teoriprovet efter att har svarat fel på två frågor för mycket. Räven i det här fallet är jag och jag missade alltså med 2 futtiga poäng. Jaja bara att ta nya tag om en vecka.

För övrigt kan väl sägas att jag haft migrän under helgen (lite känning än) så det är därför jag inte skrivit nåt.

Kan också nämna att jag såg Fear and Loathing in Las Vegas häromdagen (som jag köpte förra veckan). Riktigt vrickad men ändå bra och riktigt rolig. Johnny Depp är sannslös i huvudrollen.

okunnighet (eller jävlighet) i tv4-huset

Kvällens hallåa på tv4 gjorde nyligen ett fatalt misstag. Innan Postkodmiljonären började skulle hon flagga för Gangs of New York (bra film för övrigt, se den men inte på fyran ikväll me alla reklamavbrott) och hon nämnde att den regisseras av Martin Scorcese som även regisserade Gudfadernfilmerna. Men vänta nu! Coppola regisserade ju såklart maffia-triologin och jag menar om nu inte hon vet nåt om film så borde väl nån kunna ge henne rätt fakta. Om nu inte de e nån som jävlas med henne så att alla ska kunna håna henne senare. Man vet ju aldrig

Lista: 60-talsgrupper

Har nyss sett filmen The Doors av Oliver Stone med Val Kilmer som Jim Morrison. Helt ok film men Stone flummar iväg lite väl ofta med Jim's drog-hallucinationer och filmen kändes mycket längre än de lite drygt 2 timmar som den varade. Val Kilmer var dock riktigt bra som rock-ikonen. Efter att har sett denna film tänkte jag lista dom bästa 60-tals grupperna (jag räknar inte Zeppelin även om dom gjorde sina två första album 69). Här kommer listan:

5. Beatles
4. Kinks
3. Who
2. Doors
1. Rolling Stones


Den som väntar på nåt gott får ibland vänta för länge

Jag hade hoppats att sjunde säsongen av the Simpsons skulle komma nu i januari eller senast i februari men release-datumet är satt till 12 APRIL. Det är ju mer än 3 månader dit. Hur ska jag kunna vänta så länge. Får väl se om dom 6 första en gång till.

P.s Mitt (och min kompis) special-arbete i gymnasiet handlade om the Simpsons

Veckans låt v.1

En dags försening men här kommer veckans låt iaf:

Mark Lannegan Band - Out of Nowhere

2:or

Quitter - Contrails
Bloc Party - Banquet
Queens of the Stone Age - How to Handle a Rope
Nirvana - Territorial Pissings

Kyrkan moderniserar

Fick höra att man ska kunna använda kreditkortet till kollekten i kyrkan framöver. Trodde de va ett skämt så jag fick ju lov att kolla upp det.

Kollektomat ska det heta!!

Chaplin - The greastet of all time

Charlie Chaplin är nog den bäste skådespelaren som funnits inom filmen. Och hans filmer är så roliga. Nu har jag iofs bara sett tre stycken (guldfeber, moderna tider & diktatorn) men efter att även sett dokumentären som slutade för någon minut sen på 2:an inser man hur bra han var. Hans förmåga att göra så mycket med så lite medel, att uttrycka så mycket med bara ansiktet (förutom några textskyltar) är ofattbar. Min favorit är diktatorn där han gör narr av hitler och nazi-tyskland på ett sannslöst roligt sätt med låtsas-tyska och allt

Gudfadern är överskattad

Till att börja med ska jag säga att Gudfadern inte alls är dålig. Tvärtom, den är riktigt riktigt bra (kanske topp 30-40 för mig). Däremot är den inte så bra som alla säger. Att den skulle vara världens bästa film någonsin är verkligen en överdrift. Jag har sett den några gånger och nåt som slår mig är hur jag inte bryr mig om vad som händer i filmen. Jag säger inte att storyn är usel men den är inte så speciell för mig. Det som dock gör denna filmen till en storfilm är att den är överdrivet välspelad. Framförallt Marlon Brando gör ju en av dom bästa rollprestationerna nånsin och även Al Pacino är underbar. Så det är alltså skådespelarinsatserna och inte själva filmen som trollbinder mig. Om ni ska se en maffiafilm se då Goodfellas (maffiabröder) istället som är mycket bättre in my opinion. Eller Miller's Crossing (av bröderna Coen) för den delen så får man lite humor as well. Och vill ni se världens bästa film titta då på A Clockwork Orange. Inte min absoluta favorit (nästan) men dock världens bästa film som gjorts.

En lista

Som ni märkt har jag inte gjort en lista på länge, jag märkte också att jag inte lista mina favoritfilmer. Så här kommer den. Min filmlista:

10.American Beauty
9.Battle Royale
8.Hajen
7.Pulp Fiction
6.Star Wars (framförallt 4,5,6)
5.Fight Club
4.Clockwork Orange
3.Magnolia
2.Donnie Darko
1.Memento

Min filmlista ändras ganska ofta men just nu ser den ut så här, tror jag.

mode kommer alltid tillbaka

Såg matchen Arsenal-Man U på canal plus ikväll (0-0, trist match) och i pausen visade dom highlights från gårdagens PL-matcher och vad fick man se tramsiga målgester en efter en. Drogba låtsades kicka igång en motorcykel, en annan hoppade på ett ben med en lagkamrat som två galningar och en tredje (cahill tror jag han hette) boxades med hörnflaggan. Trodde såna här töntiga målgester var ute för typ 10 år sedan (förutom på tv-spel då) men dom verkar tydligen vara på väg tillbaka.

Ett av världens mysterier

Ni har säkert stött på dom här tävlingarna som olika tidningar har där man får se en bild med pratbubblor och man ska skicka in vad personerna på bilden säger. Ok idé, eller nja egentligen inte, men det spelar ingen roll. Det som spelar roll är vinnarnas förslag. 999 gånger av 1000 är dom totalt usel och det finns inte minsta tillstymmelse till humor. Men vad är då mysteriet med hela alltihop. Jo, de jag undrar över, och antagligen (läs förhoppnigsvis) många med mig, är detta. Hur dålig är dom alternativ som inte vann, jag menar det måste väl alltid finnas nån som är bättre än vinnaren. Möjligen är det väl så att det typ bara är 3 som skickar in men vem vet. Om någon som läser detta brukar plocka ut vinnare till såna här tävlingar, eller känner någon som gör det så hör gärna av er. Ni andra får väl göra som jag och grubbla över detta mysterium.

Kubrick

Onödigt vetande om Stanley Kubrick, en av dom främsta regissörerna genom tiderna; Han dog 666 dagar före 1 januari 2001.

coolt och mystiskt.


2006

Nytt år, nya möjligheter, eller nåt.

Vad ska man då börja med att göra på 2006. Varför inte blicka tillbaka på 2005 som brukligt är vid denna tid på året. Film-året 2005 var väl hyffsat. Jag märkte iofs att jag inte sett så mycket film från 2005 men av dom jag sett är väl Star Wars III och Sin City bäst. Batman Begins var däremot en besvikelse, jag hade väldigt höga frväntningar på den. Musik-året kan jag inte säga så mycket om heller men Queens of the Stone Age släppte ju en skiva så den var väl bäst tätt följd av Green Day och Kent. Men som sagt har jag inte lyssnat på så mycket ny musik utan det har mest handlat om gammal musik som är ny för mig. I övrigt har de väl varigt som vilket år som helst....nästan. Tog ju studenten i våras vilket innebär att det inte blir nå mer skola....än på ett tag iaf. Annars har det som sagt varit som vanligt, some ups and downs. Året avslutades så klart med en fest. Jag var förkyld så det blev en nykter afton, bland dom första gångerna jag är nykter på en fest, men det var faktiskt trevligt ändå. Och varför skulle det inte va det egentligen.

VAd har man då att se framemot. Förhoppningsvis släpper Metallica ett nytt album, det är ju sagt så iaf. Fotbolls-VM så klart, eventuellt ska jag å pappa se nån match på plats om man får tag på biljetter. Men först är det ju vinter-OS.

Jaja god fortsättning på det nya året.