Michel Gondry strikes again (Science of Sleep)

Såg nyss Science of Sleep från 2006 skriven & regisserad av Michel Gondry

Efter den hyggliga Human Nature och underbara Eternal Sunshine of the Spotless Mind (top 5 bland filmer på 2000-talet enligt mig) kom franske regissören Michel Gondry's tredje film, Science of Sleep i slutet av förra året. Tidigare två nämnda filmer var efter manus av den briljante Charlie Kaufman men Science of Sleep skrev Gondry själv.
Filmen handlar om Stephane (Gael Garcia Bernal) som flyttar från Mexico, efter hans faders död, till Frankrike där hans franska mamma bor. Hon fixar ett jobb åt honom på ett kalender-tryckeri men Stephane tycker det är ett långtråkigt arbete och faller allt oftare in i sina dagdrömmar. Han faller också för Stephanie som bor i lägenheten mittemot men hans svårigheter att skilja sina drömmar från verklighet försvårar deras relation.
Jag tycker Science of Sleep är en riktigt bra film om drömmar och en underbar film om kärlek. Till en början var jag lite tveksam till alla drömsekvenser, som visserligen var mycket läckra och roliga, men ju mer kärlekshistorien mellan Stephane och Stephanie trappades upp så funkade drömmarna bättre och bättre. Samtidigt som filmen är helt skruvad och väldigt komisk så är den stillsam och vacker. Gael Garcia Bernal är som vanligt riktigt bra. Michel Gondry's sätt att iscensätta och berätta Stephane's drömmar är helt underbart. Till alla som älskade Eternal Sunshine of the Spotless Mind så kan jag verkligen rekommendera Science of Sleep. I Eternal Sunshine utforskade Gondry människans hjärna och tankar och i Science of Sleep får han göra det igen fast denna gång helt utan gränser men med ännu ett lysnade resultat.

9/10

Kommentarer
Postat av: Arneastri

really enjoyed the site even learnt a few things on the way, keep up the good work.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback