Fick lust å göra en lista

Av nån anledning började jag tänka på unga film-regissörer och tänkte ranka dom litegranna. Förhoppningsvis kan man hamna på denna lista själv nån dag, eller ja, drömma går ju. Anyway, here we go:

Top 10 Movie-directors-under-the-age-of-40 (filmen i fet stil är min favorit)

1.
Paul Thomas Anderson, 37
Filmer: Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love
Kommentar
: En av mina absoluta favoriter all-time, alla hans fyra filmer är riktigt bra med min absoluta favoritfilm Magnolia i spetsen. Han har en förmåga att få ut maximalt av skådespelare, som t ex i Punch-Drunk Love där han får mig att verkligen gilla Adam Sandler som jag i vanliga fall inte kan med alls. Sen använder han sig oftast av två av mina favoritskådisar, John C Reily och Philip Seymour Hoffman. PTA har en ny film på gång, There Will Be Blood, som kommer i början av nästa år.

2. Christopher Nolan, 37
Filmer: Following, Memento, Insomnia, Batman Begins, The Prestige
Kommentar: Förutom Following, som jag inte sett, och Insomnia, som inte är mer än ok, så ligger Nolan bakom tre riktigt bra filmer. Memento är en av mina all time favorites, Batman Begins är en av dom bästa actionhjälte-filmerna och The Prestige är alldeles magisk (ursäkta ordvitsen). Precis som PT Anderson skriver Nolan manus själv (ibland med hjälp av brorsan) till sina filmer, bortsett från Insomnia, och han gör det nyskapande och underbart. Nästa Nolan-fil blir uppföljaren till Batman Begins, The Dark Knight som kommer nästa år.

3. Wes Anderson, 38
Filmer: Bottle Rocket, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited
Kommentar: Med sitt säregna bildspråk och underbara, något mörka, humor så ligger Wes bakom några av den senaste tidens bästa komedier. Jag har ännu inte sett hans första film, Bottle Rocket, och hans senast, Darjeeling Limited, har inte kommit till Sverige än men därimellan har han gjort 3 topclass komedier. Han skriver ofta manus tillsammans med Owen Wilson och Owen medverkar själv i många av hans filmer. Andra återkommande skådisar i Wes filmer är Luke Wilson, Bill Murray och Anjelica Huston. Förutom den kommande Darjeeling Limited så har Wes även den animerade The Fantastic Mr. Fox på gång.

4. Edgar Wright, 33
Filmer: A Fistful of Fingers, Shaun of the Dead, Hot Fuzz
Kommentar: Första filmen Fistful of Fingers har jag inte sett så de kan jag inte säga nåt om men Shaun och Fuzz däremot kan jag säga att dom är så vansinnigt roliga båda två. Det är liksom inte bara en zombie-komedi och en polis-komedi utan det är med en jäkla twist på det hela i båda fallen. Mycket cred för filmernas greatness ska ges till Simon Pegg (som även är co-writer på båda) och Nick Frost som spelar huvudrollerna i båda filmerna på ett fullkomligt lysande sätt. Edgar ligger även bakom en del TV-serier med Spaced i spetsen, även den tillsammans med Simon och Nick, som är rakt igenom briljant.

5. Spike Jonze, 38
Filmer: Being John Malkovich, Adaptation
Kommentar: Visserligen har Spike bara gjort två långfilmer men vilka filmer sen. Två av dom mest bisarra och roliga komedierna som gjorts. Nu ska väl visserligen den mesta creden för dessa två filmer gå till manusförfattaren Charlie Kaufman men nån måste ju regissera också och det gör Spike utmärkt. Spike är på gång med sin tredje film, första gången utan Kaufman som medhjälpare, Where the Wild Things Are som är baserad på en klassisk barnbok av Maurice Sendak.

6. Guy Ritchie, 39
Filmer: Lock, Stock & Two Smoking Barrels, Snatch, Swept Away, Revolver
Kommentar
: Innan Guy gjorde den (förmodligen) usla filmen Swept Away med flickvännen Madonna så hade han gjort dom två coola och roliga filmerna Lock, Stock och Snatch. Filmer som satte standarden för "Crime-comedies". Han försökte gå tillbaka till genren i och med Revolver, jag har inte sett den men tydligen är den inte så jättebra. Han har dock ett nytt försök på gång som heter RocknRolla.

7. Richard Kelly, 32
Filmer: Donnie Darko, Southland Tales
Kommentar: Hur man som 26åring kan göra en så underbar debut-film som Donnie Darko är ett större mysterium än filmen i sig. Hans andra film, som inte släppts än, verkar inte vara lika bra, fick uruselt bemötande på Cannes festivalen och seriöst en sci-fi/thriller/drama/musikal med The Rock i huvudrollen låter inte jättelockande

8. Noah Baumbach, 38
Filmer: Kicking and Screaming, Highball, Mr. Jealousy, The Squid and the Whale, Margot at the Wedding
Kommentar
: Efter några mindre lyckade (tydligen) romantiska komedier kom den underbara The Squid and the Whale. Innan Squid hade Noah hjälpt kompisen Wes Anderson med manuset till Life Aquatic och bortsett från ett annat bildspråk så skulle Squid kunnat varit en Wes-film.

9. Sofia Coppola, 36
Filmer: The Virgin Suicides, Lost in Translation, Marie Antoinette
Kommentar: Tyvär har jag bara sett Lost in Translation men det räcker gott och väl för att hamna på denna lista.

10. Jared Hess, 27
Filmer: Napoleon Dynamite, Nacho Libre
Kommentar: Samma sak är har bara sett en film men Napoleon Dynamite är ju så otroligt rolig så Jared får sista platsen på listan.


Några andra unga regissöre som inte riktigt platsade på min lista: Jason Reitman (Thank You For Smoking), Shane Carruth (Primer), Rian Johnson (Brick), Miranda July (You and Me and Everyone We Know), Marc Forster (Stranger Than Fiction), Zach Braff (Garden State), Robert Rodriguez (Sin City), Troy Duffy (Boondock Saints)

Kommentarer
Postat av: Erika

Kan rekommendera The Virgin Suicides! Att det är AIR som står bakom soundtracket är inte heller fel! =)Tror jag har den på VHS nånstans! ;-)

Postat av: Karin

Vi har läskigt lika filmsmak! Kom på hur länge jag velat se Punch drunk love, utan att få tummen ur röven... John C Reily's karaktär i Boogie nights är förmodligen den bästa birollen jag vet! Att du ens nämner Edgar Wright är imponerande. Jag älskar Shaun of the dead (men det är tvärr också den enda av hans tre filmer jag sett).
Jag kan rekommendera Swept away. Förmodligen världens genom tiderna dåligaste film!

2007-10-18 @ 22:49:33
URL: http://karingustafssons.blogg.se
Postat av: rikeman

schysst lista :D

2007-10-19 @ 00:56:15
URL: http://www.rikeman.blogg.se
Postat av: Ostn himself

Erika: Ja den måste jag ta å se nån gång
Karin: Gillar John C i Magnolia mer, han spelar så äckligt bra i den. Se Hot Fuzz också, i stort sett lika bra som Shaun
rikeman: Jag vet att det är en schysst lista, jag har ju gjort den själv ;)

2007-10-19 @ 01:22:10
URL: http://ostn.blogg.se
Postat av: Sarahjlee

Keep up these useful pieces.

2010-09-08 @ 10:36:47
URL: http://www.sarahjlee.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback